3/5/10

Knír ist hier

Brad Pitt, Hitler, John Waters, Havel, Klaus, Hercule Poirot, Tom Selleck, Jan Rosák ale i táta, strejda nebo děda většiny z nás – knír je globální fenomén, kterýmu neuniknete. Byl tady v minulosti a bude tady zjevně i v 21. století.
První dochovaný knír najdete na iránské fresce neznámého jezdce. Ta pochází z doby 300 let před naším letopočtem. Pak přišel Ježíš, který byl, podle všeho, spíš fanoušek plného osrstění. Dál Avaři, Hunové, Tataři, Keltové – kníry, kam se podíváš.

Za starýho mocnářství šlo o symbol mužnosti a ženský dostával pořádnej mrož na oficírovi spolehlivě do kolen (což byla přesně ta pozice, kde je chtěli oficíři mít).
V 70tých letech 20. Století dostal knír další rozměr – přišla doba porna a německý filmový studio Herzog profitovalo z knírů stejně jako americký gay studio Colt. Herzog útočil na ženy a Colt na buzny – výsledek byl ale podobnej - knír se pro chlapy i ženský stal symbolem nekončící erekce.
Američani mu od 30tých let říkají familierně mo nebo tache. Češi se k takový míře sofistikovanosti ještě nepropracovali. V 90tých letech zmizel za scénou, aby se před pár rokama fenomenálně vrátil v podobě tzv. ironickýho knírku – tj. starej knír s novým scénářem, doplněk nošený s ironickou znalostí souvislostí.
V Čechách najdete momentálně knír na dvou typech: typ a. stačí zajít do lokální hospody někde mimo větší město a pár kousků, hlavně typ Rosák nebo mrož, najdete na cca 1/3 hospody. Tamní majitel kníru bude mít na sobě buď montérky, lesnickou výstroj nebo sako OP Prostějov a bílý ponožky, ale jedná se o autentickou školu, kterou je na místě respektovat.
Fanoušky typu b. (a hlavní majitele ironické varianty) hledejte na AVU, Umprum a dalších školách, která se hemží arogantní mládeží, která má něco do činění s výtvarným uměním, hudbou nebo designem.
Fascinující je, že funguje jako módní doplněk chlápků, kteří vůbec nemají potuchy, stejně jako těch, co tráví 20 hodin denně přemýšlením o tom, jak bejt cool, aniž by to ostatní poznali. Je pravděpodobný, že někdo už dávno zpracovat studii na téma „Knír jako možné řešení k nastolení trvalého míru mezi národy“. Ta se k nám ještě nedostala. Ale dostala se k nám švédská studie, která se zabývá vztahem mezi muži nosícími knír a sexuálními poruchami. Podle nás je ta studie pytel sraček.
Knír je totiž symbol demokratický volby, diverzity a barometr smyslu pro humor i schopnosti sebeztrapnění. Knír patří na rozené vůdce – Zdar! Peace! Heil!

Foceno na Kníru knírů, 28. 2. 2010 v Duncan Centre

Foto: Tereza Příhodová

Publikováno: 03. 03. 2010, Vice, www.viceland.com/c
s

No comments: