4/20/10

Times New Viking / Rozhovor



Times New Viking v Praze = entuziazmus, dobrá energie a lo-fi pop od Amíků, který se potkali na akademii a tak dlouho spolu chodili na přednášky, až je napadlo, že dát dohromady band bude mnohem větší legrace. Na otázky Vice odpověděl bubeník Adam Elliott. Jako správnej bubeník se držel zlatýho pravidla - odpovídat stručně a moc se s tím nepárat.


Co hrajete?
Adam: Já tomu stylu říkám souhra šťastných náhod. Zníme jako Young Marble Giants prohnaný přes efektovej pedál. Snažíme se o minimalismus.

Vy tři se znáte z Columbusu, z Ohia. Jaká je tamní lokální scéna? Děje se tam něco zajímavýho?

Columbus je známej kvůli nahrávání na čtyři stopy a tím, že se tam chlastá whiskey. Je tam silná hudební scéna, ale je dost uzavřená. Nikdo na pobřeží (NY, Seattle atd.) nám nevěnuje pozornost a my zase děláme, že nevěnujeme pozornost jim. Pocházíme z oblasti The Stooges a Pere Ubu.

Teď už trávíte docela dlouhou dobu na turné. Jak to přežíváte?


Jíme hodně studenejch sendvičů. Je v tom hodně řízení a každej den slyšíš jinou řeč. Jediná věc, kterou děláme pravidelně je, že hrajeme dvacet písniček každou noc.

A jak se během turné snášíte mezi sebou?

Máme svoje interní vtípky, nepsaný pravidla a snažíme se nechat jeden druhýho v klidu když to jde.

Vidíš nějaký rozdíl mezi hraním ve Státech a v Evropě?


Evropa má lepší architekturu a lidi tě tu respektujou jako umělce. Ve Státech na nás koukají skrz prsty. Mají nás za křupany.

Posledních pár let přichází čím dál víc zajímavý hudby ze Států - všechen ten noise, diy, malý hudební labely. Čím to je?


Určitě kvůli internetu. Amerika měla vždycky tuhle malou scénu lidí zavřenejch ve sklepech, který dělali svojí vlastní hudbu. Kvůli internetu teď ale můžete slyšet americký dema těchhle kapel i v Japonsku. A navíc - myslím, že to muselo vzniknout - každýmu už se dělalo blbě od žaludku z diskopunku.

Dáš nám tip na nějakou zajímavou hudbu, kterou poslední dobou posloucháte?

Earles and Jensen a Crystal Gayle. Vygoogluj si je!

Jaká doba byla podle tebe nejdůležitější pro současnou hudbu?


Určitě den, kdy vynalezli mašinku na efekty Big muff (pozn. Jimmy Hendrix byl fanoušek).

A co vážná hudba? Posloucháte někdy?

Jo jo. Můj favorit je Dvořák.

Jaký si pamatuješ nejbizarnější, nejzvláštnější a nejzajímavější koncert?

Hodně zvláštní byl koncert ve Scrantonu, v Pennsylvánii - spousta hodně mladejch lidí na nějakých divných drogách, co prodávali během koncertu rozpixelovaný punk-rockový odznaky. Nedávno jsme taky hráli ve Švédsku - to nám došlo, jak je to tam divný…cítili jsme se hodně daleko od domova. (smích) Asi nejzajímavější byl koncert ve Whitney Muzeu v New Yorku, kde jsme hráli pro děti pod obrovským obrazem od Roberta Raschenberga.

A nakonec - co říkáš na Lady Gaga? A na jaký straně stojíš? Lady Gaga nebo Beyonce?


Hudba, co dělá Gaga je hodně špatná, ale pokouší se o umění. Beyonce je jenom špatná.


Foto: Radeq Brousil

Publikováno: VICE Czechoslovakia, Viceland, 07.04. 2010

No comments: